Ilmanvaihtokanavien puhdistus itse

Järjestelmän ylläpito on verrattain helppoa

Onnistuuko ilmastointikanavien puhdistus itse hoidettuna? Tietyissä tilanteissa kyllä, lisäksi tietyt huoltavat ja ylläpitävät toimenpiteet voi tehdä omatoimisesti.

Tärkeimpänä itse tehtävänä toimenpiteenä ilmanvaihtokanavien/-järjestelmän likaantumisen ennaltaehkäisemisessä on suodattimien vaihto riittävän usein. Sopiva vaihtoväli on kaksi, mielellään jopa kolme kertaa vuodessa. Mitä suodattavampi (eli tehokkaampi) suodatin on, sitä tärkeämpää on pitää suodatin puhtaana. Tukkeutunut suodatin pienentää ilmamääriä huomattavasti, mikä taas aiheuttaa oireita niin rakennukselle kuin sen asukkaillekkin.

Lisäksi olisi hyvä puhdistaa ilmanvaihtolaitteen kenno kerran vuodessa, jotta lämmöntalteenoton hyötysuhde pysyisi hyvänä. Samalla kun kennon puhdistaa, on suotavaa putsata myös koneen sisätilat imuroimalla tai pyyhkimällä, sekä tarkistaa puhaltimien puhtaus ja puhdistaa nekin tarvittaessa.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus itse – kannattaako vai ei?

Ilmanvaihtokanavien puhdistamiseen tarkoitettuja välineitä voi vuokrata omaan käyttöön muutamista paikoista Suomessa. Mikäli välineitä on saatavilla, ilmastoinnin ja ilmanvaihtokanavien puhdistus itse ilman ulkopuolista apua on teoriassa mahdollista suorittaa – kunhan vain tietää mitä tekee.

Vaikka järjestelmän ja ilmanvaihtokanavat puhdistaisi itse, puhdistuksen jälkeen on erittäin tärkeää tarkistusmitata ilmamäärät ja tarvittaessa säätää ne vastaamaan suunniteltuja arvoja. Ilmamäärien mittaus ja säätö onkin suositeltavaa tilata osaavalta ammattilaiselta, jolta löytyy siihen tarvittavat välineet. Yleensä kokonaisuutena tulee edullisemmaksi tilata puhdistus ja mittaus-/säätötyö siihen erikoistuneelta ammattilaiselta kuin alkaa vuokrata laitteita, puhdistaa järjestelmät ja kanavat itse ja sen jälkeen tilata mittaukset ja säätötyöt erikseen ammattilaiselta.

Jos ilmastointijärjestelmäsi kaipaa puhdistusta, ota yhteyttä meihin. Annamme sinulle kilpailukykyisen tarjouksen kokonaisurakasta sisältäen niin puhdistukset kuin mittaus- ja säätötyötkin!

Soita ilmanvaihdon ammattilaisille: 020 7495 495

Valikko