Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Ilmanvaihtokanavien puhdistus ja ilmanvaihtojärjestelmien huolto

Ilmanvaihtokanavien puhdistus kannattaa suorittaa säännöllisesti kodin viihtyvyyden ja koko perheen hyvinvoinnin vuoksi. Ajan mittaan ilmanvaihtokanaviin kertyy epäpuhtauksia, mikä saattaa johtaa asukkaiden ikävään oireiluun: allergiat voimistuvat, vireystila laskee ja unen laatu heikkenee. Asuntoon voi ilmaantua myös ilkeitä hajuhaittoja, ja energiankulutus saattaa kasvaa. Näistä ikävistä ilmiöistä voidaan päästä eroon yksinkertaisella toimenpiteellä eli ilmanvaihtokanavien puhdistuksella.

Kaikki ilmanvaihtojärjestelmät vaativat puhdistusta

Ilmanvaihtojärjestelmiä on neljää eri tyyppiä:

 • Painovoimainen ilmanvaihto, joka on yleinen noin 1980-luvulle asti.
 • Huippuimurijärjestelmä, eli koneellinen poistoilmanvaihto. Tätä järjestelmää asennettiin yleisesti 1980–1990-luvuilla rakennettuihin kohteisiin.
 • Lämmöntalteenottojärjestelmä, joka alkoi vallata alaa 1980-luvulta alkaen.
 • Lisäksi on vielä ilmalämmitysjärjestelmä, jota esiintyy pääasiassa 1980–1990-lukujen omakotitaloissa.

Yhteistä näille kaikille järjestelmille kuitenkin on, että jokainen tarvitsee säännöllistä huoltoa ja puhdistusta. Lisäksi koneelliset järjestelmät tulee tasaisin väliajoin mitata ja säätää, niin toimivuuden, kuin parhaan mahdollisen energiatehokkuuden ja asumisviihtyvyyden turvaamiseksi.

Moni omakotitalon asukas ei tiedä ilmanvaihdon puhdistuksen tärkeydestä

Ilmanvaihtokanavien puhdistuksen tärkeydestä ei valitettavasti puhuta niin paljon kuin olisi tarpeen. Tästä johtuen puhdistuksen ja huollon tarpeeseen ei välttämättä herätä ajoissa.  Ilmanvaihdon puhdistus tulisi suorittaa 5–10 vuoden välein järjestelmästä riippuen. Jos puhdistus laiminlyödään, voi seurauksena olla erilaisia sisäilmaongelmia. Nämä ongelmat näkyvät usein asukkaiden kehnona unen laatuna ja yleisesti matalana vireystilana. Mikäli huomaat oman ja perheesi vireystilan huonontuneen, voi ratkaisu asiaan löytyä ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta ja ilmastoinnin huollosta. Ilmanvaihtokanavien puhdistuksen yhteydessä suoritetaan yleensä ilmanvaihtokanavien desinfiointi sekä ilmanvaihdon mittaus ja säätö.

Teemme ilmanvaihtokanavien puhdistukset ympäri Suomen

Teemme ilmanvaihtokanavien puhdistuksia ja ilmastoinnin huoltoja sekä pientaloihin että muihin kiinteistöihin kaikkialla Suomessa. Panostamme erityisesti omakotitalojen ilmanvaihtokanavien puhdistuksiin ja yksityisasiakkaiden palveluun. Lue lisää: Omakotitalon ilmanvaihtokanavien puhdistus! Jos ilmanvaihtojärjestelmä on tullut tiensä päähän, on se syytä uusia. Lue lisää Ilmanvaihtoremontti-sivulta!

Ilmanvaihtokanavien puhdistuksen etuja:

 • Terveellisempi sisäilma
 • Unen laatu paranee
 • Yleinen vireystila paranee
 • Kosteus poistuu
 • Allergiat helpottaa
 • Mikrobien/pieneliöiden määrä vähenee
 • Tulipaloriski pienenee
 • Energiankulutus pienenee
 • Hajuhaitat vähenee
Ilmanvaihtokanavien puhdistus
Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Ilmanvaihtokanavien puhdistus tehdään alipaineen avulla

Ilmanvaihtokanavien puhdistuksessa koko ilmanvaihtojärjestelmä alipaineistetaan tarkoitukseen suunnitellulla suurtehoimurilla. Venttiilit irrotetaan ja aukot tulpataan sulkupalloilla, jotta tarpeeksi tehokas imu saadaan aikaiseksi puhdistettavaan kanavaosaan. Itse ilmanvaihtokanavien harjaus suoritetaan tämän jälkeen harjakoneen avulla. Koneen 20 metriä pitkän vaijerin päässä on pyörivät harjakset, jotka irrottavat lian ja pölyn, joka tehokkaan alipaineen avulla johdetaan ulos järjestelmästä. Ilmanvaihtokanavien mahdollinen desinfiointi suoritetaan tässä vaiheessa. Desinfiointiin tarkoitettu denaturoitu etanoli sumutetaan venttiiliaukoista tulokanavistoon ja alipainetta pidetään päällä vielä noin 5-10 minuuttia tämän jälkeen. Harjauksen ja/tai desinfioinnin jälkeen pestään vielä venttiilit sekä tiivisteet, ennen niiden takaisin asennusta.

Koneellisissa järjestelmissä seuraavaksi on ilmanvaihtokoneen tai huippuimurin huolto. Huippuimurissa moottorin siivekkeet puhdistetaan ja laakerit tarkistetaan. Lämmöntalteenottokoneissa sekä ilmalämmityskoneissa lämmöntalteenottokennot irrotetaan ja pestään. Koneen moottoreiden siivekkeet puhdistetaan ja laakerit tarkistetaan. Laitteen kotelo pestään ja samalla tarkistetaan kondenssivesiputken toimivuus. Tämän jälkeen kone kasataan, suodattimet asennetaan ja toiminta testataan. Lopuksi vielä ilmamäärät mitataan, säädetään ja lukitaan. Tulokset ja toimenpiteet kirjataan puhdistus- ja mittauspöytäkirjaan, jonka toinen osa jää asiakkaalle talletettavaksi kiinteistön huoltokirjaan. Näin kiinteistön omistajalle jää merkintä siitä, milloin ilmanvaihtokanavien puhdistus on viimeksi suoritettu.

Tutustu referensseihimme

Ilmanvaihtokanavien puhdistus Kiteellä

Ilmanvaihdon saneeraus – Nokelaiset Tampereelta

Asiakaskokemus - Lauri Tahkola

Ilmanvaihtokanavien puhdistus – Matti Tahkola Kempeleestä

Asiakaskokemus - ilmanvaihdon puhdistus

Ilmanvaihtokanavien puhdistustyö – Hämelahdet Orivedeltä

Asiakaskokemus - Mäkiset

Ilmanvaihtokanavien puhdistus ja desinfiointi – Mäkiset Vesilahdesta

Soita ilmanvaihdon ammattilaisille: 020 7495 495

Valikko