Mitä laki määrää IV-kanavien puhdistuksesta?

Ilmanvaihtokanavien puhdistus on lakisääteinen huoltotoimenpide 1-5 vuoden välein julkisissa tiloissa, kuten ravintolat, leipomot, päiväkodit, hotellit ja muissa tiloissa. Tämän lisäksi pelastusviranomainen voi määrätä yksittäisessä kohteessa ilmanvaihtolaitteiston puhdistamisesta, mikäli tarvetta esiintyy.

Lakisääteiset IV-puhdistukset tulee tehdä julkisissa tiloissa seuraavalla aikavälillä

Lakisääteisesti vähintään 1 vuoden välein:

  1. ruuanvalmistuspaikat, jotka ovat ammatillisessa käytössä kuten, ruokatehtaat
  2. puusepäntehtaan ja -liikkeen, ruiskumaalaamon, pesulan, tekstiilitehtaan, leipomon ja savustamon ilmanvaihtokanavat ja ilmanvaihtolaitteistot sekä ilmanvaihtokanavat ja niiden laitteistot, jotka ovat sellaisessa teollisuustilassa tai muussa tilassa, missä ilmanvaihtokanaviin kertyy runsaasti herkästi paloa levittäviä aineita
  3. ilmanvaihtokanavat ja ilmanvaihtolaitteistot huonetilassa, jossa teollisesti tuotetaan tai teknisesti käytetään palavaa nestettä.

Lakisääteisesti vähintään 5 vuoden välein:

  1. vanhainkodin, sairaalan ja suljetun rangaistuslaitoksen ilmanvaihtokanavat ja ilmanvaihtolaitteistot
  2. koulun, päivähoitolaitoksen, hotellin, lomakodin, asuntolan ja ravintolan ilmanvaihtokanavat ja ilmanvaihtolaitteistot.

Pientalojen ilmanvaihtokanavien puhdistamista ei säädetä lailla

Pientaloissa ilmastointikanavien puhdistaminen ei ole lakisääteistä, vaan omistajan vastuulla. Pientaloissa niin Hengitysliitto, Allergialiitto, kuin Sisäministeriökin suosittelee puhdistusta järjestelmästä riippuen 5-10 vuoden välein. Lisäksi talossa tai sen lähistöllä tapahtuvat rakennustyöt, tulipalo yms. likaannuttavat järjestelmää, jolloin on aina syytä tarkistaa ilmanvaihtokanaviston likaantuminen, ja suorittaa tarvittaessa sen puhdistus ja säätötyö.

Suosituksia tärkeämpää on kuitenkin seurata itse, kuinka ilmanvaihto toimii omassa talossa. Järjestelmä pysyy paremmin toimintakuntoisena ja pitkäikäisenä, kun huoltotoimenpiteet tehdään ajallaan. Suodattimet kannattaa vaihtaa 2-3 kertaa vuodessa, ilmanvaihtokone kannattaa puhdistaa suodatinvaihtojen yhteydessä, sekä kerran vuodessa myös lämmöntalteenottokenno on hyvä pestä. Tämän lisäksi esimerkiksi kylpyhuoneen, sekä kodinhoitohuoneen ilmanpoistoventtiilit kannattaa ottaa irti kerran vuodessa ja puhdistaa. Venttiiliä käsitellessä pitää olla tarkkana, ettei sisäosaa pyöritellä, koska se muuttaa venttiilille suunniteltuja ilmamääriä. Samalla on hyvä tarkistaa kanavaan kertyneen pölyn määrä. Kanavan pohjalla on lähes aina hieman pölyä, mutta kun sitä kertyy kanavaan kauttaaltaan, on aika puhdistuttaa järjestelmä ammattilaisen toimesta laadukkailla puhdistusvälineillä. Ammattilaisen suorittaman puhdistuksen yhteydessä on erittäin suositeltavaa aina mitata ja tarvittaessa säätää ilmamäärät, jotta ilmanlaatu pysyy hyvänä.

Mikäli ilmastointijärjestelmäsi kaipaa puhdistusta – lakisääteistä tai muusta syystä, ota yhteyttä meihin. Annamme sinulle kilpailukykyisen tarjouksen kokonaisurakasta sisältäen niin puhdistukset kuin mittaus- ja säätötyötkin!

Soita ilmanvaihdon ammattilaisille: 020 7495 495

Valikko